De clitoris: feiten en fabels

Over de clitoris is veel geschreven en veel gezegd. Niet alle uitspraken zijn waar, er bestaan een hoop fabels. Hieronder vind je een overzicht van enkele stellingen, waarbij we aangeven of het om een fabel of een feit gaat.

Stelling 1: De clitoris is een miniatuurversie van de penis.

Fabel! Ondanks dat de clitoris overeenkomsten met de penis heeft, is dit niet het geval. 
De clitoris bevat namelijk geen kanaal en ook geen opening. Wel bevat de clitoris zwellichamen en genotsensoren, net als de penis. Hiernaast is het uitwendige gedeelte van de clitoris vergelijkbaar met de eikel van de penis.

Stelling 2: De clitoris is ongeveer 11 cm.

Feit! Het grootste gedeelte van de clitoris bevindt zich inwendig. Het uiteinde van de clitoris bevindt zich in de bovenste hoek van de vagina en wordt deels bedekt door een kleine huidplooi. Dit deel is ongeveer één centimeter lang.

Stelling 3: Vrouwen kunnen alleen een orgasme krijgen als de clitoris gestimuleerd wordt.

Fabel! Sommige vrouwen kunnen al een orgasme krijgen tijdens het zoenen of wanneer ze aan bepaalde fantasieën denken. Hiernaast kan een vrouw ´s nachts klaarkomen door een opwindende droom heeft. Hoewel de meeste vrouwen tijdens geslachtsgemeenschap klaarkomen door stimulatie van de clitoris, kunnen sommige vrouwen ook klaarkomen door alleen vaginale stimulatie of stimulatie van de G-spot.

Stelling 4: Ook vrouwen kunnen een natte droom krijgen.

Feit! De clitoris kan ’s nachts opzwellen, net als de penis bij mannen. Omdat de clitoris maar klein is, merk je hier helemaal niets van. Als je een opwindende droom krijgt, kun je zelfs klaarkomen in je slaap.

Stelling 5: Tijdens een meisjesbesnijdenis wordt onder andere de clitoris verwijderd.

Feit! In sommige culturen worden de uitwendige geslachtsorganen van een vrouw, zoals de schaamlippen en de clitoris, verwijderd. In sommige culturen wordt geloofd dat wanneer de clitoris niet verwijderd wordt, de vrouw zich te uitdagend zal gaan gedragen. Of dat de clitoris door zal blijven doorgroeien. Ook geloven sommige culturen dat de clitoris de man schade toe kan brengen tijdens geslachtsgemeenschap of een kind tijdens de geboorte. 
Dit zijn natuurlijk allemaal fabels. Het is gewoon zo dat veel mannen uit die bevolkingsgroep iet in staat zijn hun lul in hun broek te houden.  Meisjesbesnijdenis is heel vaak oorzaak van allerlei psychische en lichamelijke klachten veroorzaakt. Een besneden vrouw kan geen seksueel genot meer ervaren en kan gezien de onhygiënische omstandigheden waaronder de ingreep plaats vind last krijgen van infecties en zelfs onvruchtbaarheid. Daarom is meisjesbesnijdenis in veel landen, waaronder Nederland, verboden en strafbaar, ook als de ingreep in het buitenland is verricht.
Dus de ouders van het meisje dat na de vakantie besneden terugkomt zijn toch strafbaar!
Stel je voor, je leven lang nooit meer klaarkomen...